Aromaları Ürünlere Ekleme Aşamaları
Gazlı içeceklerde,
Şeker şurubu hazırlanır, sırasıyla koruyucu, asit ve renklendirici ilavesi yapılır, daha sonra aroma ilave edilir. Yaklaşık 1 hacim bitmiş şurup, 5 hacim su ile karıştırılıp istenen seviyeye CO2 gazlanarak içime hazır, gazlı meşrubat elde edilir.
Gazsız içeceklerin üretiminde ise tüm hammaddeler karıştırıldıktan ve ürünün dolum briksi ayarlandıktan sonra aroma ilave edilip üretime geçilir.
UNLU MAMULLER :
Bisküvi ve kek ürünlerinde, hamurları hazırlarken; kremalama diye tabir edilen yağ+sıvılar+akışkan şurup karışımına, aroma (sıvı+toz) ilave edilir, bu karışıma şeker ilave edilip karıştırılır. Daha sonra diğer kuru bileşenler ve un ilave edilir.
Kraker hamurunda da aynı şekilde aroma, yağ+sıvılar içirisine ilave edilir. Pişirme işleminden sonra ya yağda çözünen aroma yağ içinde fırın çıkışı krakerlerin üzerine püskürtülür ya da kraker yağlandıktan sonra üzerine toz aroma serpilir.
CİPSLER :
Kızartma işleminden hemen sonra dönen bir silindir içerisine alınan cipslerin üzerine toz aroma serpilir.
ŞEKERLERLEMELER:
Sert şeker, toffee, jöle veya tablet şekerlemelerde, şekerli veya şekersiz hazırlanan karışıma, pişirici tipine göre aroma, ya pişiriciye ya da karışım sırasında miksere katılır.
DRAJELER:
Ön kaplama sırasında ürün yüzeyine toz aromanın ürüne yapışması sağlanır. Kaplama şurubunun içerisine sıvı veya toz aroma ilave edilir ve bu karışım ile drajeler kaplanır. Amaca göre sıvı veya toz aromalar kullanılır.
SAKIZ:
Sıvı ve toz aromalar, mikserde diğer kuru karışımlar ve sakız mayası ile birlikte sıcakta karıştırılır. Kaplamalı sakızlarda, sakızın kaplamasına da aynı drajelerdeki gibi uygulama yapılır. Amaca göre sıvı ve toz aromalar kullanılır.
TUZLU ÜRÜNLER:
ÇORBA, BULYON:
Un, tuz, MSG, nişasta gibi büyük girdiler mikser içerisine alındıktan sonra aromalar ilave edilir.
Eğer aroma miktarı çok az ise aroma, miksere karışım süresinin ortasında ilave edilir ki homojen bir karışım sağlansın (bulyonda farketmiyor çünkü paste yapıda).
Reçetedeki tüm malzemeler mikser içerisine atıldıktan sonra karıştırma işlemi başlar.
Çorba ve bulyonda toz aromalar kullanılır.
TOZ PUDINGLER ve TOZ KARIŞIMLAR:
Çorba ve bulyondaki gibi önce büyük girdiler karıştırıcıya atılır karıştırılır, sonra aroma gibi küçük girdiler ilave edilir ve hepsi homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır. Toz aromalar kullanılır.
ET ÜRÜNLERİNDE AROMA KULLANIMI :
Et aromaları ve diğer aromaların kullanımı: Kuterin her aşamasında katılabilmekle beraber, prosesin sonunda ilave edilmesi daha yüksek performans sağlar.
Kombi kullanımı : Ürünün yapısını verecek fonksiyonel maddeleri içerdiğinden, hammaddeler kutere veya miksere alınıp, nitritli tuz ilavesinden hemen sonra eklenmelidir.
Amaca göre hem sıvı hem toz aromalar kullanılabilir ama genelde toz aromalar tercih edilir.
Aromalar için uygun depolama koşulları nelerdir?
Aromaların çoğu serin ortamlarda ve güneş ışığından uzak bir şekilde depolanmalıdır. Depolama şartları her aromanın bileşenlerine göre farklılık göstermektedir. Tüm Aromsa ürünlerinin etiket ve spesifikasyonlarında depolama şartları belirtilmektedir.
Örneğin: Toz ürünler higroskopik özellik taşıdığından, bulunduğu ortamın kuru olması gerekir