Aroma Nedir? – Gıda Aroması Nedir?

Aroma , koku , tat verici özelliğine sahip bileşenlerden oluşan karışımdır. Türkçede güzel koku anlamına gelir.

Aromalarda 400'e yakın yapay ve 1800 doğala özdeş çeşidi vardır ve  gıdalarda sık kullanılan katkı maddelerindendir. Kimyacılar bir aroma bileşenini izole edilmiş bir aroma molekülü olarak adlandırırlar. Aromalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu önlemek amacıyla da kullanılmaktadır. Aromalar çeşitli kimyasal molekül gruplarından oluşur; terpenler , laktonlar , pirazinler , eserterler  ve diğerleri gibi... Terpenler uçucu yağların kendine has kokusundan sorumludurlar.

Laktonlar, şeftaliye kokusunu veren dekalakton gibi, meyvemsi koku vermeleri ile bilinirler.

Pirazinler ısıtılmış gıdaların aroma bileşenleridir.

 Eserterler ise, elmaya karakteristik aromasını veren etil valerat gibi meyvemsi bir özelliğe sahiptir.

Gıda Aroması

Gıda Aroması : Gıdaların koku ve tatlarını ön plana çıkarmak amacıyla kullanılır .

Gıda aromasına her yerde rastlayabilirsiniz . Özellikle gazlı içecekler, kekler, bisküviler, cipsler, sakızlar, hazır çorbalar, pudingler; gıda aromalarının en çok kullanıldığı yiyecek ve içecekler olarak kullanılır.

Doğal Gıda Aroması

Doğal Gıda Aroması : İşlenmemiş halde ya da geleneksel gıda hazırlama işlemlerinden biri veya birden fazlası ile insan tüketimi için işlendikten sonra ; bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal orijinli materyalden uygun fiziksel, enzimatik veya mikrobiyolojik işlemlerle elde edilen doğada tanımlanmış ve doğal olarak bulunan aroma verici maddeler doğal aroma verici olarak tanımlanır. Gıdanın etiketinde “doğal aroma verici” olarak belirtilir.

Gıda Aroması Zararlımıdır ?

Gıda aromasının zararlı olduğuna dair birtakım yanılgılar vardır. Bilhassa sosyal medyada gıda aromasının yer aldığı ürünlerin satın alınmamasına dair görüşler belirtilir. Ancak, aromaların sağlığa zararlı etkilerinin olduğuna dair net bir bilgi yoktur . Bir başka deyimle gıda aromasının yer aldığı ürünlerin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

2022 yılında olduğumuz şu günlerde gıda aroması kullanılmasının farklı sebepleri de bulunuyor. Bazı gıdaların birtakım tatlardan eksik olduğu bilinir ve bu noktada, gıda aroması ile söz konusu gıdalara hedeflenen tatlar kazandırılır. Bir başka deyişle, doğal halinden çok farklı bir tada ve kokuya sahip olan gıdaların daha çok kişi tarafından satın alınması hedeflenir. Bilhassa ünlü markaların bu tarz çalışmalarının olduğu bilinir. Bu sayede, söz konusu ürünün satış rakamları arttırılmak istenir.

TFA Aroma

Tfa  ürünlerinin birçoğu ; 10 ml veya 50 ml olarak satılıyor. TFA aroma satın almak; vereceğiniz en doğru kararlardan birisidir ! Ancak, bu markanın ürünlerini satın alırken dikkat etmeniz gereken farklı hususlar da bulunuyor. Aromalar; büyük ambalajlardan dolum yapılarak satılır. Bu noktada, dolum yapan firmanın bu işlemleri hijyenik şartlara uygun bir şekilde yapıyor olması da önem taşır. Ayrıca, TFA aroma ürünlerinin her birisinin orijinal olup olmadığı kontrol edilmelidir. Seyreltme işlemi yapılmadığı konusunda emin olunmalıdır. Son olarak, TFA aromaları çok uzun süre bekletebileceğiniz konusunda bilgili olmalısınız. Hatta, uygun ortamda sakladığınız takdirde üç yıl boyunca kullanma şansınız bulunuyor.

Flavour Art Aroma

Flavour aroma; genellikle 10 ml profesyonel dolum olarak satılır. Almond, Bavarian Cream, Apple Pie gibi seçenekler ilk tercihiniz olmalı!

Inawera Aroma

Polonya merkezli olan bu markanın ürünlerine hayran kalacaksınız. Her ne kadar Avrupa’da üretiliyor olsa da ABD merkezli aroma markalarının ürünleriyle yarışıyor. Buna ek olarak, fiyat performans konusunda da çok iyi olduğunu ifade etmek gerekir. Çilek, bisküvi ve tütün aromaları; birçok kişinin favorisidir

Bu gönderiyi paylaş